Infarkt miokarda ili srčani udar nastaje propadanjem ćelija srčanog mišića uzrokovano naglim smanjenjem ili potpunim prekidom protoka krvi kroz krvne žile srca. Nastaje suženjem ili začepljenjem koronarnih krvnih žila koje opskrbljuju srčani mišić krvlju.

 

Infarkt miokarda najčešće nastupa u jutarnjim satima, između 6 sati ujutro i podneva, i učestalost je dva puta veća nego u ostalim dijelovima dana.

Uzroci su ugrušak ili spazam jedne od arterija koje snabdijevaju krvlju srčani mišić (koronarne arterije). To i ostala slična stanja blokiraju dotok kisika u područje srca, što dovodi do oštećenja ili odumiranja ćelija u tom području. Ovo se najčešće događa u koronarnoj arteriji koja se sužava radi promjena izazvanih aterosklerozom. Oštećena tkiva zauvijek gube sposobnost kontrakcije tog dijela srčanog mišića.

 

 

Kako nastaje infarkt?

Najčešći razlog nastanka infarkta je Ateroskleroza ili tihi ubica što znači zadebljanje i otvrdnuće zidova arterije. Nastaje kada zid arterije postaje stanjen i slabije elastičan. To je zapravo, proces u kojem se masnoće, kalcij i produkti ćelijske razgradnje odlažu duž unutrašnjeg zida krvnih sudova – arterija. Tako se stvaraju naslage – plak, zvan aterom. Zbog toga krvni sud postaje krut, neelastičan, a njegovi zidovi zadebljani. Istovremeno se sužava prostor za protok krvi, postaje sve uži pa se tako smanjuje količina krvi koja protiče krvnim sudom, a samim tim i organi koje taj sud snabdijeva dobivaju manje hrane i kisika.

 

Kako preventivno djelovati da do infarkta ne dođe?

Naročito veliki uzroci nastanka ateroskleroze koja najčešće dovodi do infarkta su hiperglikemija - povišen šećer u krvi, hipertenzija - povišeni tlak, hiperlipoproteinemija - povišene vrijednosti masnih supstanci u krvi i debljina, udruženi zajedno sa inzulinskom rezistencijom stvaraju izuzetno pogodno tlo za nastanak infarkta.

Povišene masne supstance u krvi – ili holesterol su najčešći nastanak ateroskleroze. Holesterol, iako je sam po sebi potreban organizmu, povišeni holesterol je jako opasan i štetan, jer dovodi do zakrčenja arterija koje transportuju krv u sve organe. Ako dođe do potpunog začepljenja arterije to vodi srce ka infarktu, a mozak ka moždanom udaru.

Jedan od najboljih načina da se preventivno djeluje da do zakrčenja krvnih sudova i ne dođe, jeste svakodnevno održavanje krvi čistom i viskoznom, što podrazumjeva dobru cirkulaciju.

 

 

U farmaceutskom smislu postoji mnogo lijekova kojima se visok krvni pritisak tretira, i tim lijekovima se ta bolest u određenoj mjeri drži pod kontrolom. Međutim, uzimanjem sintetičkih lijekova, u velikoj mjeri se truje vlastiti organizam i oštećuju organi, naoročito jetra. Važno je napomenuti da uzimanje tih lijekova ne liječi bolest, tj.visok krvni pritisak, već samo utiče na posljedice, a uzrok problema nažalost, ostaje neriješen.

 

Kako otkloniti uzrok nastanka zakrčenja krvnih sudova?

Jednom divljom biljkom sa naših prostora što je izuzetno važno za zdravlje jer mi kao narod nismo predodređeni da varimo i kvalitetno apsorbujemo biljke koje ne rastu na našem prirodnom staništu. Za ovu biljku veliki broj naučnih studija dokazuju izuzetno djelovanje na čišćenje krvnih sudova. A to je Srijemuš ili ti divlji bijeli luk.

 

 

U starom Egiptu Srijemuš (allium ursinum) je smatran svetom biljkom ne bez razloga. Ovaj divlji rođak bijelog luka je sačuvao sve one osobnosti koje je njegov pitomi rođak kultivacijom kroz milenijume izgubio.

Srijemuš ili Allium ursinum latinskog porjekla i potiče od riječi „ursus“ koja znači medvjed, zato što je srijemuš u narodu poznat i po nazivu „medvjeđi luk“ jer po starim, narodnim pričama, srijemuš je prva biljka koja raste nakon zime i to je prvo što medvjed nakon dugog, zimskog sna traži da bi se nahranio i samim tim, da bi uklonio sve toksine iz organizam i regenerisao ga i povratio snagu nakon dugog, zimskog sna. Divlji bijeli luk je zaista jedan od najsnažnijih čistača organizma, kojeg pronalazimo u prirodi, jer pomaže u otklanjanju toksina nakupljenih u našem tijelu tokom zime. Nije čudo što i životinje posežu za njegovim ljekovitim moćima – iskustvo ih je naučilo da medveđi luk vraća energiju neophodnu za opstanak.

Samonikla- divlja, ljekovita biljka, što znači da u njenom rastu nema apsolutno nikakvog uticaja čovjek, ona se ne uzgaja i samim tim na njoj nema nikakvih pesticida ili nekih drugih otrova, već samo i isključivo ono što je priroda dala,...

 

Srijemuš je 1992. godine proglašen evropskom biljkom godine od strane Asocijacije za zaštitu i istraživanja evropskih medicinskih biljaka. (Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants).

Kapsule od liofiliziranog srijemuša Srijemuš La Vita i Biljne kapi od liofiliziranog srijemuša su proizvedene po posebnoj tehnologiji kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva ove fenomenalne biljke, a to su alin, alicin i ahoin. Ovo su izuzetno nestabilni hemijski spojevi i u dodiru sa kiseonikom, svjetlošću i toplotom isparavaju i gube se sve ljekovitosti ove divlje biljke. Baš iz tog razloga, naš tim je osmislio i patentirao posebni tehnološki proces u kojem se biljka istog trenutka od branja zamrzava i liofilizira, te se na taj način dobija ekstrakt liofiliziranog srijemuša u kojem su svi ti hemijski spojevi stabilizovani i sačuvani, te samo na taj način, korisnik može biti apsolutno siguran da unosi sve ljekovitosti Srijemuša.

Svi drugi načini i pokušaji da se sačuvaju ljekovitosti ove biljke nemaju efekta na zdravlje, na taj način možete dobiti samo ukusan gastronomski efekat, ali ne i zdravstveni. Upravo na ovaj način se obezbjeđuje dosutpnost svih dragocijenih sastojaka srijemuša tokom cijele godine. Zato proizvodi Srijemuš La Vita koji su dobijeni prema posebnom i jedinstvenom tehnološkom postupku, mogu da se koriste i kao preventiva i kao dodatak ishrani, uz pomoć kojih se već za dva mjeseca kontinuirane upotrebe mogu osjetiti drastična poboljšanja.

Jedan od najvećih uticaja Srijemuša na zdravlje je upravo njegovo efikasno čišćenje krvi od nagomilanih otrova, masnoća, holesterola i triglicerida. Sobzirom da krv hrani i sve naše organe, neophodno je da pazimo čime hranimo tu našu krv i da je povremeno – preventvno čistimo, kako bismo na taj način sačuvali sve naše organe i cjelokupni organizam .

 

 

S obzirom da su naši proizvodi dobijeni posebnom tehnologijom koja obuhvata i liofilizaciju, možemo sa ponosom da stanemo iza naših proizvoda koji na najefikasniji i najprirodniji način doprinose svim efektima na zdravlje koje potvrđuju I zvanične – naučne studije. Kapsule od Srijemuša su jedini i kao takav jedinstven proizvod kako na našem tržištu, tako i na inostranom.

Jedna kapsula dnevno ima dejstvo kao da ste pojeli do 10 svježih listova srijemuša, te na taj način omogućavate svom organizmu preventivno čišćenje krvi tokom cijele godine bez obzira na činjenicu da je svježi Srijemuš dostupan samo 2 mjeseca tokom godine, a mi smo sa ovim proizvodom omogućili njegovu dostupnost tokom cijele godine. Još jedna posebnost ovih kapsula je što priliko gutanja, nemate bojazni od neprijatnog mirisa koji ima srijemuš, kao i svaki bijeli luka i na taj način kapsulu možete popiti u bilo koje doba dana .

 

Ako ste stariji od 35 godina bilo bi zaista neophodno da obratite pozornost na ranu prevenciju ateroskleroze jer ne zaboravite da je u prirodi lijek za sve bolesti, ali samo onda kada nismo previse zakasnili, i baš zato preventivno brinite o sebi i svom zdravlju, jer samo tada priroda ima najjače dejstvo.