Vitamini i minerali u Srijemušu

 

Vitamini i minerali u Srijemušu ukazuju da ova divlja biljka obiluje fitonutritijentima koji na prirodan način jačaju kardiovaskularni sistem i spriječavaju nastanak i nekih oblika karcinoma i to zahvaljujući izuzetnoj količini Vitamina K.

 

Nutritivni sastav Srijemuša u 100 gr pokazuje da ova divlja biljka ima veliku količinu vlakana i proteina, a da manji dio njene strukture čine ugljeni hidrati i masnoće.

Prikaz kompletng nutritivnog sastava sagledajte kroz tabelu. Dio tabele sa procentima pokazuje koliko smo procentualno unjeli tog nutrtijenta srazmjerno ishrani od 2000 kcal. Npr. Ukoliko smo dnevno unjeli 2000 kcal i 100 gr Srijemuša, sa tih 100 gr smo unjeli i 294 kcal srijemuša što je 14,7% od ukupne količine dnavnog unosa od 2000 kcal i npr. 178 mg Vitamina C što predstavlja 223 % od ukupne količine dnevno unesenih kcal. 

 

 

Srijemuš je šampion u sadržaju Vitamina K

Ako sagledamo lepezu esencijalnih ( najvažnijih) fitonutritijenata, zaključujemo da Srijemuš obiluje Vitaminom K  koji je poznat je kao koagulacijski vitamin, jer je neophodan za normalno zgrušavanje krvi pa je zato i nazvan vitaminom K. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da je Vitamin K najzaslužniji i za jačanje krvožilnog sistema jer pored najvažnije funkcije za pravilno zgrušavanje krvi, Vitamin K je izuzetno važan i za druge fiziološke procese u organizmu, a to je spriječavanja vaskularne kalcifikacije.

Čuva zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema

Osim toga, utiče na zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema uopšte, može dovesti do osteoporoze, proširenih vena, problema s pamćenjem, propadanja zubi, sporog zacjeljivanja rana i jakog krvarenja tijekom mjesečnice. S obzirom da postoje tri tipa vitamina K: vitamini K1, K2 i K3. Vitamin K1 se nalazi u namirnicama biljnog porijekla, a najviše ga ima u zelenom lisnatom povrću, a šampion sa sadržajem Vitamina K je upravo Srijemušu. Vitamin K2 se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, dok se vitamin K3 dobiva sintetski - vještačkim putem. 

Najnovije naučne studije ukazuju na izuzetno važnu ulogu Vitamina K u spriječavanju nastanka i daljeg razvoja raznih oblika karcinoma

 

Najnovije studije pokazale su da Vitamin K1, VK2 i VK3 mogu zaustaviti razvoj ćelija karcinoma na različitim nivoima, prvenstveno inducirajući apoptozu (ćelijska smrt) i zaustavljanje razvoja ćelijskog ciklusa raka, uključujući karcinome HCC (hepatoceluralni-karcinom jetre), leukemiju, kolorektalni karcinom, rak jajnika, karcinom gušterače i rak pluća.

Iako je inhibicija koju uzrokuje Vitamin K3 vrlo snažna, Vitamin K3 je također i vrlo toksičan. S obzirom da je Srijemuš šampion u sadržaju Vitamina K biljnog porjekla i to divlje biljke, preporučujemo unos ovog vitamina upravo uz ovu biljku.

 

 

Srijemuš za raspoloženje i dobar san 

Folna kiselina (B9 i B11) pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju, nužna je za zdravu kožu i kosu, oči i jetru, pomaže nervnom sistemu i mozgu, te je ključna za mentalno i emocionalno zdravlje, neophodna za produkciju DNA i RNA ćelija, te rast novih ćelija pa zato ima izrazito važnu ulogu u trudnoći, a zajedno s vitaminima B6 (koji je takođe u velikim količinama prisutan u Srijemušu) i B12 kontrolira homocistein povezan s bolestima srca.

Nedostatak Vitamina B9 dovodi do anemije

Nedostatak vitamina B9 dovodi do anemije jer utiče na krvne ćelije u koštanoj srži tako što ometa njihovu diobu, a što rezultira manjim brojem crvenih krvnih ćelija koje su veće od normalnih crvenih krvnih stanica. Ovaj tip anemije se naziva megaloblastična ili makrocitna anemija, označavajući povećane, nezrele crvene krvne ćelije. S obzirom da normalne crvene krvne stanice imaju životni vijek u krvotoku od oko četiri mjeseca, mogu proći mjeseci prije nego što se uoče obilježja megaloblastične anemije, te je neophodno da se prilikom čestog osjećaja umora, razdražljivosti, nesanice, depresije i zaboravnosti, što prije obrati pažnja na nedostatak ove grupe vitamina. Uz upotrebu Srijemuša, nedostatka folne kiseline ne može ni da se desi.

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali konzumirati 400 µg (mikrograma) folne kiseline dnevno. Preporučena dnevna doza za trudnice je 400 µg , dok se dojiljama savjetuje dnevni unos do 350 µg. Trudnicama se stoga obično preporučuje da uz raznoliku prehranu uzimaju i prirodne suplemente na bazi ovih vitamina (folata).

 

 

Omega 3 masne kiseline – “Nedostatak modernog doba”

Tokom posljednjih 150 godina konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjila se za 80%, a unos omega-6 masnih kiselina povećao se za nekoliko stotina puta. To je moralo ostaviti trag na zdravlje

Zdravstveni benefiti omege-3 kiselina:

• bolje kardiovaskularno zdravlje

• smanjenje kroničnih upalnih procesa

• bolja moždana funkcija

• gubitak masnog tkiva

• poboljšana inzulinska osjetljivost

• niži krvni tlak

S razlogom je priroda uredila da Srijemuš obiluje i velikom količinom Omega 3 masnim kiselinama koje su apsolutno prirodnog i biljnog porjekla sa količinom koja je neophodna za dnevni unos ovih zdravih masnoća, te se i uz ovaj esencijalni element jača kardiovaskularni sistem. 

 

 

Bogatstvo Vitaminom C

Tamo gdje ima najviše hlorofila tu ima i najviše vitamina C, a i karotina. Ukoliko se od korjena ide bliže lišću i ukoliko je lišće zelenije , utoliko ima više askorbinske kiseline. Svojim postankom ovaj vitamin je direktno vezan za hlorofil. Po bogastvu sa vitaminom C prvo mjesto sa zelenim lišćem dijele divlji crveni plodovi. Kako se može zaključiti, Srijemuš je izuzetno bogat ovim neophodnim vitaminom jer ga organizam nije u stanju sam proizvesti što je ključno uz bogatstvo željeza kojim obiluje jer se samo uz Vitamin C najbolje i apsobuje željezo. 

C Viamin se gubi: kuvanjem (oksidiše), toplotom, mljevenjem, dodirom sa vazduhom, alkalijama i kontaktom sa posuđem od bakra. Oksidacijom ne samo na visokoj već i na običnoj temperaturi, samim dodirom sa vazduhom, biva razoren. Razara se već na temperaturi od 60oC (suva toplota) ili u vodenoj pari pod pritiskom na 120oC. Ni na niskoj temperaturi se ne čuva dobro, ali brzo smrzavanje voća i povrća najmanje škodi, čuvan na 3 – 5­0C poslije 6 mjeseci još uvijek ima 90% vitamina C. Zato smo mi i posebnim postupkom proizvodnje naših proizvoda i uspjeli sačuvati sve vitamine i minerale ove fenomenalne biljke. 

 

 

Srijemuš prirodni antidepresiv 

S obzirom da je ova divlja biljka bogata aminokiselinom Triptofan koja u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline, a koji su zaduženi za dobro raspoloženje, nesanicu, razne oblike depresije, a s obzirom da se ista ne sintetizuje u organizmu, potrebno je njegovo svakodnevno konzumiranje. Nalazi se u hrani (proteinima), naročito u mesu, a u ovom obliku predstavlja biljni izvor Triptofana koji na najprirodniji i najzdraviji način doprinosi dobrom pamćenju i raspoloženju. 

 

 

Bogatstvo Magnezijumom

Najpoznatiji učinci ovog minerala su ublažavanje grčeva, blagi laksativni učinak, te blago snižavanje krvnog tlaka. Nedostatak magnezija može imati štetne posljedice za naš kardiovaskularni sistem jer primjerice može dovesti do češćih aritmija.

Nova istraživanja pokazuju kako je adekvatan status magnezija važan i za prevenciju metaboličkog sindroma jer deficit magnezija može utjecati na pojavu inzulinske rezistencije i poremetiti vrijednosti triglicerida i glukoze. Srijemuš je izuzetno bogat magnezijumom i samo 100 gr svježeg srijemuša ili jedna kapsula dnevno može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim mineralom.  

 

 

 

Srijemuš kralj željeza

Bogatstvo željezom i C Vitaminom Srijemuš lansira na visoku ljestvicu prirodnih izvora željeza iz razloga što su u jednoj divljoj biljci sadržani i jedno i drugo, te je apsorpcija željeza odlična za razliku od koprive koja ima mnogo manje željeza, a C vitamina nema uopšte. 

Zašto Srijemuš uvrstiti u svakodnevni plan ishrane

Kada se sagledaju sve ove tabele najvažnijih nutritivnih sastojaka u Srijemušu, jednostavno je zaključiti da ova biljka obiluje ključnim vitaminima i mineralima neophodnim za zdrav kardiovaskularni sistem, digestivni trakt, čistu krv, spriječava razvoj kancerogenih ćelija, predstavlja pravi prirodni antidepresiv, obiluje željezom te je odlična protiv anemije.

Sve su to razlozi zbog kojih je neophodno ovu biljku uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a u vrijeme kada je u prirodi nedostupna, sve ove fitonutritijente zamjenite našim proizvodima koji su na najkvalitetniji način sačuvali sve ove ljekovitosti. 

 

Izvor teksta:  Foundation Diet and Health