Kako srijemuš utiče na imunitet? 

 

Nažalost, sve više užurbani život i stres onemogućava da redovno i zdravo jedemo, dovoljno spavamo i odmaramo se, a sve to dovodi do brzog narušavanja imuniteta koji za posljedicu ima ozbiljnije poremećaje koji mogu dovesti do težih oblika upala pluća, gripe, prehlada i visokih temperatura.

Kako nemamo vremena za zdrav obrok u toku dana, neophodni su nam vitamini i minerali koji imaju najvažniju ulogu u podizanju imuniteta.

Imunitet je sposobnost organizma da se prirodno odupre i odbrani od raznih virusnih i bakterijskih infekcija i bolesti. Imunitet funkcioniše na način da organizam stvara barijeru proitv patogena (virusi, bakterije, paraziti), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova.

Srijemuš je u narodu poznat kao najjači prirodni antibiotik, a njegovo dejstvo kao prirodnog antibiotika potvrđuju i razne naučne studije. Ono što srijemušu daje posebno veliki značaj kao ljekovitoj biljci je jer se radi o divljoj biljci na čiji rast nema uticaja čovjek i za njegov rast se ne koriste nikakvi pesticidi i teški metali, već isključivo uticaj prirode. Baš zbog toga je njegov ljekoviti uticaj posebno izražen.

On ima dejstvo kao bijeli luk, ali kako naučne studije potvrđuju, uticaj srijemuša na zdravlje je 10 puta jači od uticaja pitomog bijelog luka. Srijemuš protiv virusa i bakterija

Srijemuš je idealan:

• antiseptik – antiseptičko i dezinfekcijsko djelovanje koje se koristi pri uklanjanju mikroorganizama (bakterija, virusa…). Djeluje na različite gljivice, posebno na vrstu Candida albicans.

• antibiotik – ubijaja bakterije, međutim, za razliku od sintetskih (vještačkih) antibiotika, prirodni antibiotici ne ubijaju pozitivne bakterije koje su neophodne u našem organizmu i na prirodne antibiotike čovek ne može postati rezistentan - otporan. Djeluje na gram pozitivne i gram negativne bakterije, te na neke rezistentne sojeve Escherichije coli. Vrlo je učinkovit kod infekcije stafilokokima, Proteusom i pseudomonasom.

 

 

Zdrava crijeva za jak imunitet

Zašto se konstantno crijeva povezuju sa jakim imunitetom? Upravo jer od apsorpcije želuca, tankog i debelog crijeva zavisi koliko ljekovitih sastojaka će naš organizam apsorbovati i iskoristiti da kroz zid crijeva prođe do krvi, a samim tim i do svih naših ostalih organa.

Od zdravlja crijeva zavisi koliko će naš organizam iskoristiti vitamina, minerala i koenzima koje unesemo u organizam. Iz tog razloga je neophodno da redovno čistimo naš crijevni trakt od nagomilanih otrova i parazita. A u tome nam itekako pomaže srijemuš jer ima antiparazitsko djelovanje – djeluje protiv više učestalih parazita, kao što su Entamoeba histolytica i Giardia lamblia.

• Lambrija (parazitarna bolest crijeva), uspešno se liječi uz pomoć srijemuša i to svega za nekoliko dana. On je takođe, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija. U narodu se srijemuš odavno koristio za izbacivanje dječjih glista – Enterobius vermicularis.

Redovonom konzumacijom srijemuša ćemo omogućiti odličnu apsorpciju, a samim tim i peristaltiku crijeva, te na taj način omogućiti zdrav temelj jakog imuniteta.

Vitamini i minerali u srijemuš za jači imunitet

Kako bismo stvorili što efikasniju prirodnu barijeru koja je u stanju da nas efikasno odbrani od virusa i bakterija kojima smo svakodnevno izloženi, neophodno je da svom organizmu omogućimo što više vitamina i minerala koji imaju najznačajniju ulogu u tome. 

Prilikom odabira najefikasnijih vitamina za jači imunitet, neka vam na listi budu vitamini koji spadaju u grupu antioksidanasa.

Antioksidansi su hranljive tvari iz hrane koji čiste slobodne radikale i na taj način spriječavaju štetu koju oni nanose jer slobodni radikali su nestabilna jedinjenja koji u organizmu sa ćelijama prave hemijske reakcije koje izazivaju ozbiljne poremećaje i mutacije zdravih ćelija, a koje dovode do pada imuniteta, a samim tim i do težih bolesti. S toga je neophodno u ishranu uvrstiti što više antioksidanasa koji uklanjaju slobodne radikale i na taj način spriječiti nastanak bolesti.

Najbolji vitamini za imunitet

• vitamin C

• vitamin B (kompleks vitamina)

• vitamin E

• vitamin A (beta-karoteni)

• vitamin D i

• vitamin K.

Da bi tijelo maksimalno iskoristilo ove vitamine za izgradnju imuniteta, neophodno je da ga u tijelo unosite u vidu termički neobrađenog, tj.sirovog, voća, povrća ili ljekovitog bilja jer se termičkom obradom uništava veliki dio vitamina i prisutnih antioksidanasa.

Srijemuš sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, B, E A i Vitaminom K, kao fitosterole i eterična ulja. Osim toga, srijemuš je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema istraživanjima, alicin je izuzetno djelotvoran kod infekcija i upala. Srijemuš sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.

• Srijemuš pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.

Kako srijemuš ima sposobnost da efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa može u startu spriječiti dalji razvoj bolesti, te ukoliko do bolesti ipak dođe, opet će pomoći jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi, stoga ovu divlju biljku itekako treba uvrstiti u redovnu konzumaciju tokom godine kada nam je imunitet najviše ugrožen.

• Pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa.

Dokazano je i djelovanje na viruse herpesa i kvasne gljive (Candida albicans).

Vitamin C u srijemušu

Opšte je poznata činjenica da je vitamin C ključan za jak imunitet. Tamo gdje ima najviše hlorofila tu ima i najviše vitamina C, a i karotina. Ukoliko se od korjena ide bliže lišću i ukoliko je lišće zelenije , utoliko ima više askorbinske kiseline. Svojim postankom ovaj vitamin je direktno vezan za hlorofil. Po bogatstvu sa vitaminom C prvo mjesto sa zelenim lišćem dijele divlji crveni plodovi. 

Kako se može zaključiti, srijemuš je izuzetno bogat ovim neophodnim vitaminom jer ga organizam nije u stanju sam proizvesti, ali nažalost, viamin C se jako lako gubi: kuvanjem (oksidiše), toplotom, dodirom sa vazduhom, alkalijama i kontaktom sa posuđem od bakra. Oksidacijom ne samo na visokoj već i na običnoj temperaturi, samim dodirom sa vazduhom, biva razoren. Razara se već na temperaturi od 60oC (suva toplota) ili u vodenoj pari pod pritiskom na 120oC. Ni na niskoj temperaturi se ne čuva dobro, ali brzo smrzavanje voća i povrća najmanje škodi, čuvan na 3 – 5¬0C poslije 6 mjeseci još uvijek ima 90% vitamina C. Zato smo mi i posebnim postupkom proizvodnje naših proizvoda i uspjeli sačuvati sve vitamine i minerale ove fenomenalne biljke, pa i Vitamin C koji ima izrazito termolabilna jedinjenja.

 

 

B kompleks vitamina za jačanje imuniteta

Kompleks vitamina B je ključan za kvalitetno funkcionisanje nervnog sistema. Održavanje zdravih živaca je neophodan uslov za imunitet, jer ukoliko dozvolimo organizmu da na svaku stresnu životnu situaciju reagujemo nervozom, omogućavamo potpuno narušavanje imunog sistema. Tu u prvi plan postavljamo vitamine B kompleksa koji je rastvorljiv u vodi i utiče na zdrav metabolizam ćelija, normalno funkcionisanje nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. 

S obzirom da srijemuš obiluje vitaminima B kompleksa, naročito folnom kiselinom (B9 i B11) koja pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju, nužna je za zdravu kožu i kosu, oči i jetru, te pomaže nervnom sistemu i mozgu i ključan je za mentalno i emocionalno zdravlje. Upravo zbog visokog sadržaja B vitamin u srijemušu, u svijetu je ova biljka dobila i naziv prirodni antidepresiv. 

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali konzumirati 400 µg (mikrograma) folne kiseline dnevno. Preporučena dnevna doza za trudnice je 400 µg , dok se dojiljama savjetuje dnevni unos do 350 µg. Trudnicama se stoga obično preporučuje da uz raznoliku prehranu uzimaju i prirodne suplemente na bazi ovih vitamina (folata), samo u 100 gr srijemuša ima 551 µg (mikrogram) B9 i B11 vitamina (Folne kiseline)

Vitamin K za jače kosti tokom prehlada

Vitamin K je takođe rastvorljiv u mastima, a posebnu ulogu ostvaruje doprinoseći čvrstini kostiju i aktivaciji proteina koji su uključeni u metabolizam kostiju. Vitamin K je uglavnom prisutan u lisnatom povrću i biljnom ulju.

Najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi. No, vitamin K je neophodan za izgradnju jakih kostiju, prevenciju srčanih bolesti i neizostavan je za niz tjelesnih procesa. Vitamin K se ponekad naziva „zaboravljeni vitamin“ jer mu se ne pridaje zaslužena važnost.

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatne razine vitamina D i ako vam jedan od ova dva vitamina nedostaje, niti jedan neće raditi kako treba. Vjerojatno ste već čuli da je vitamin D ključan za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, a tokom zimskih dana njega treba iskoristiti šetnjom što više na svježem vazduhu I suncu koliko ga ima tokom zime.

Prema posljednjem velikom istraživanju, gotovo većina ljudi nema adekvatnu količinu vitamina K u tijelu. Većinu vitamina K kojeg dobivamo putem prehrane koristimo za pravilno zgrušavanje krvi. No, to nije dovoljno da bismo se zaštitili od nekih zdravstvenih problema.

Vitamin E u srijemušu kao borac za imunitet

Vitamin E kao najmoćniji antioksidans je takođe ključan u borbi protiv raznih virusnih i bakterijskih infekcija jer se efiksano bori protiv slobodnih radikala. Takođe je izuzetno važan i za jačanje kardiovaskularnog sistema iu borbi protiv srčanih oboljenja. 

Važno je naglasiti da se ne preporučuje unošenje vitamin E kroz suplementaciju jer nije dovoljno ispitan njihov uticaj na organizam jer se radi o sintetičkim (vještački proizvedenim vitaminima) te ih je stoga, najbolje unjeti kroz hranu, a srijemuš ga ima u 100 gr 9,9 mg što je zaista velika količina. 

S obzirom da su kapsule od liofiliziranog srijemuša proizvedene od isključivo liofiliziranog srijemuša ( u zamrznutom stanju dehidrirana voda iz srijemuša) bez ikakvih sintetičkih dodataka, sasvim sigurno svoj organizam možete nahraniti svim bogatstvima fitonutritijenata kojima srijemuš obiluje. 

 

 

Vitamin A za jak imunitet

Vitamin A ili beta-karoten je takođe još jedan neophodan vitamin koji igra neizostavnu ulogu u jačanju imuniteta. Osim što je dobar i za kožu, vid i ćelijske membrane, vitamin A igra i jednu od glavnih uloga u borbi ljudskog organizma protiv bakterija i virusa, te je esencijalan za zdravu i jaku imunu funkciju.

Njegova antioksidantna priroda štiti organizam tako što sprečava oštećenje ćelija koje može biti izazvano oksidacijom. Unosite ga lagano, jer sa sobom vezuje i štetne masti i diže loš holesterol. Dnevna doza je 2,1mg, a u srijemušu ga ima 300 µg.

Neophodni minerali za jačanje imuniteta su 

• gvožđe

• cink

• selen

• folna kiselina

• bakar.

A srijemuš je izuzetno bogat željezom, folnom kiselinom, a i cinkom i bakrom, te ovaj koktel vitamina i minerala kojim obiluje srijemuš je ključan za podizanje imuniteta, naročito uz njegov izuzetan uticaj kao prirodni antibiotik i antiseptik.